HomeAgriculturaL’IRTA i Agrotecnio impulsen tres projectes de recerca conjunta

L’IRTA i Agrotecnio impulsen tres projectes de recerca conjunta

L’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) i Agrotecnio, que tenen com a missió impulsar la recerca en l’àmbit agroalimentari a Catalunya, treballaran en tres projectes de recerca conjunts sobre temàtiques com el cultiu de fruita amb eines de precisió, la valorització de llet amb propietats saludables i la millora genètica porcina. Aquesta convocatòria, amb un pressupost global de 100.000€, també servirà per fomentar la col·laboració entre els seus grups i establir noves col·laboracions. Els recursos per finançar aquests projectes provenen del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA).

PhotonFruit, FerMilk i Epihealth són els noms dels tres projectes seleccionats, que estan orientats a generar un impacte al sector agroalimentari i es desenvoluparan amb la participació activa d’una empresa privada amb seu a Catalunya:

PhotonFruit: Monitorització digital per al cultiu de precisió de fruita amb solucions fotòniques assequibles, està liderat pels investigadors Jordi Gené (IRTA) i Eduard Gregorio (Agrotecnio-UdL), en col·laboració amb l’empresa Nufri. Aquest projecte de recerca afronta el repte d’impulsar la transferència al sector de la fruticultura d’eines d’agricultura de precisió assequibles. La recerca se centrarà en avaluar noves metodologies de monitoratge basades en sensors fotònics de baix cost, com càmeres RGB-D i sensors LiDAR d’estat sòlid.

FerMilk: valorització de la llet de transició mitjançant fermentació per a nous aliments amb propietats saludables per alimentació animal i humana, està liderat per les investigadores Elena Garcia (IRTA) i Nàdia Ortega (Agrotecnio-UdL), en col·laboració amb l’empresa Llet Nostra Alimentària SL. El projecte proposa explorar la fermentació com a via de valorització de la llet de transició de vaques lleteres (entre el calostre i la llet madura), que té una composició similar al calostre però no ha estat mai utilitzada. A través d’un enfocament científic i aplicat, es buscarà desenvolupar aliments o ingredients amb propietats saludables, tant per al consum de remugants com, potencialment, humà (especialment en els segments infantil i sènior).

Epihealth: marques epigenètiques com a font de millora genètica en la salut porcina, està liderat per l’investigador

Antoni Dalmau (IRTA) i la investigadora Houda Laghouaouta (Agrotecnio-UdL), en col·laboració amb l’empresa Selección Batallé. L’objectiu d’aquest projecte és utilitzar les marques epigenètiques – els canvis en la funció dels gens influenciats per l’ambient que no alteren l’ADN però es poden transmetre de generació en generació- per a identificar als porcs resilients capaços de mantenir la seva productivitat en diferents ambients i millorar la sostenibilitat del sistema de producció porcina.

Cada projecte, que es portarà a terme des de juliol de 2025 fins al desembre de 2026, rebrà fins a 33.500 €.

El director general de l’IRTA, Josep Usall i Rodié, afima que “des de l’IRTA, valorem molt positivament aquesta col·laboració amb Agrotecnio, que representa un pas ferm cap a una recerca agroalimentària més integrada, aplicada i amb impacte real. Aquests tres projectes exemplifiquen com la ciència pot donar resposta a reptes concrets del sector: des de una producció de fruita més eficient fins a la millora de la salut animal i la generació d’aliments funcionals. A més, reforcen la transferència de coneixement entre centres, empreses i el territori, que és clau per a la innovació i competitivitat del sistema agroalimentari català”.

Per la seva part, el director d’Agrotecnio, José Antonio Bonet, subratlla la importància estratègica d’aquesta convocatòria conjunta: “la alimentació és el vincle vital entre l’agricultura, la salut, el medi ambient i la població. Ens enfrontem a reptes com la inseguretat alimentària, la disminució dels recursos o una baixada de productivitat. El sector agroalimentari equival al 19% del PIB català, és clau per la economia i ocupa més de 170.000 persones. Si treballem conjuntament, la recerca pot fer la cadena alimentària a Catalunya més sostenible i eficient”.

La secretària d’Alimentació del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Rosa Cubel, ha manifestat que pel Govern és de “vital importància l’aposta en projectes de recerca i de transferència de coneixement per garantir el progrés i el futur de sector agroalimentari. Només innovant i aportant solucions tecnològiques al sector primari avançarem cap al model agrícola i ramader sostenible econòmic, social i ambiental pel que treballem des del ple convenciment”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies